Brasvärmegruppen - Proffsbutiker i samverkan
033-27 95 95 anders@brasvarme.se

Den energismarta investeringen

Kaminer och kakelugnar har gått ifrån att vara en mysig inredningsdetalj i hemmet till att vara en väl investerad värmekälla. Anders Ekström från Borås Brasvärme guidar oss i hur behovet har skiftat och på vilket sätt brasvärme kan ge positiv effekt på såväl energiförbrukningen som krisberedskapen i hemmet.

På vilket sätt är en eldstad en god investering?

— Det är en mysfaktor och bidrar med både trivsel och ett trevligt inomhusklimat. Men med allt det mysiga kan man även få ett extra klirr i plånboken genom att elda mer och minska sina utgifter på eldriven energi. Kakelugnar, kaminer och vedeldade spisar är nämligen ett väldigt bra komplement till luft-, berg- och jordvärme.

Med hjälp av en eldstad kan man värma upp till 120 kvadratmeter bostadsyta. Förutom att vara ett komplement till hushållets eldrivna värmekällor säkerställer den att det fortfarande går att värma hemmet även om elen av olika anledningar skulle försvinna.

— Din eldstad gör det möjligt för dig att kunna vara oberoende av el om det skulle behövas. Allt fler efterfrågar eldstäder med större värmeeffekt och från att efterfrågan grundat sig i ungefär 80 procent mysfaktor och 20 procent värme så har det svängt till drygt 70 procent värme och 30 procent mys. Vi tänker mer och mer på våra besparingar och ved är betydligt billigare än el.

Hur kan det ekonomiska perspektivet se ut på längre sikt?

— Dagens kaminer och kakelugnar har en livslängd på cirka tjugo år. Det är en investering som på bara några år kan betala sig i och med sin energibesparing. Genom att elda under vintermånaderna får du förutsättningarna till att kapa topparna på elförbrukningen och därmed även halvera din elkostnad.

Men hur ser vedkostnaden ut egentligen? Mängden ved som går åt till dagens moderna eldstäder är oerhört liten. Förbrukningen av ved mäts i kilo ved per timma man eldar och i snitt eldar man två kilo ved i timmen för att få en effekt på runt fem kilowatt. Dessa kilowatt motsvarar en uppvärmning av cirka 100 – 120 kvadratmeter bostadsyta.

— All värme behöver inte koncentreras till ett rum i bostaden. Det finns många bra sätt att sprida värmen på och där kan vi från Brasvärmegruppen kliva in som experter och hjälpa till med bästa möjliga lösning.

Möjligheten till att minska sina elkostnader med hjälp av en eldstad gör även att värdet på din bostad blir högre. Den investering man gör i att installera en kamin, kakelugn eller vedeldad spis är betydligt lägre än vad du faktiskt kan få igen vid en försäljning av din bostad.

På vilket sätt går krisberedskap och eldstäder hand i hand med varandra?

— Generellt sett så är många svenska hushåll extremt sårbara. Vi har tidigare inte behövt vara särskilt observanta på vad som händer när vi står inför en kris. Men pandemin och andra oroligheter i världen har uppmärksammat oss på hur utsatta vi faktiskt är. Många har ställt sig frågan om hur de skulle klara sig vid en kris som påverkar samhällsfunktioner som till exempel längre elavbrott till följd av en olycka, sabotage eller krig.

Den ökade efterfrågan på kaminer och andra eldstäder vittnar om att allt fler väljer att säkra upp sina hushåll mot eventuella kriser. Men en eldstad kan stilla fler behov än att endast vara en värmekälla. De kan även användas för att tillaga mat med hjälp av kokplattor.

— Ett av mina starkaste argument till att investera i någon form av eldstad är tryggheten i att veta att man kan klara sig själv vid en eventuell kris. Att den sedan bidrar med en behaglig och mysig stämning i hemmet samtidigt som man kan spara en slant på sin elräkning är självklart ett stort plus.